20 Prangende vragen over seks tijdens je zwangerschap (eindelijk beantwoord)

seks tijdens zwangerschap Is er een onderwerp denkbaar dat ons meer bezighoudt dan seks?

En nu je zwanger bent misschien wel helemaal!

Daarom hebben we de 20 belangrijkste vragen + antwoorden op een rij gezet.

1. Is seks hebben veilig tijdens mijn zwangerschap?

Ja zeker! Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en de vliezen. Je partner kan daardoor met zijn penis de baby op geen enkele manier beschadigen.

In bepaalde situaties is het echter minder veilig of zelfs gevaarlijk om te vrijen. Je kan beter geen seks hebben als:

  • Je vliezen zijn gebroken. De scheiding tussen je baby en de buitenwereld is weg. Hierdoor bestaat de kans op een infectie tijdens gemeenschap als de vliezen zijn gebroken.
  • Je bloed verliest uit je vagina. Het is belangrijk om eerst te weten wat de oorzaak is. Bespreek dit daarom met je verloskundige.
  • Je sekspartner een soa heeft. Een seksueel overdraagbare aandoening is niet alleen schadelijk voor jou, maar kan ook gevaarlijk zijn voor je baby.
  • Je weeën hebt voor week 37 Vrijen kan de bevalling bespoedigen als deze op het punt staat om te beginnen.
  • Je verloskundige dat heeft gezegd. Het kan in jouw specifieke situatie beter zijn om geen seks te hebben. Als hier aanwijzingen voor zijn zal je verloskundige je waarschuwen.

2. Kan seks een miskraam veroorzaken?

Er wordt vaak gedacht dat er door het vrijen inbreuk wordt gemaakt op de rust en veiligheid van de baby en dat het zelfs een miskraam kan veroorzaken.

Wees gerust.

Er bestaat geen enkele kans dat de penis kan doordringen tot je baby. De foetus zit namelijk goed verpakt in de vliezen en het vruchtwater en hij is bovendien helemaal van de buitenwereld afgesloten door een slijmprop.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat bij het samentrekken van je baarmoeder door een orgasme, je baby wordt gehinderd. Je baarmoeder is een spier die zich niet alleen tijdens je zwangerschap samentrekt, maar gedurende je hele leven.

Het is ook goed dat dat gebeurt, want zo blijft je baarmoeder in goede conditie voor de bevalling. Van die incidentele samentrekkingen merk je overigens niets. In de tweede helft van je zwangerschap voel je ze af en toe als harde buiken en bij de bevalling als weeën.

Tot de 7e of 8e maand van je zwangerschap bestaat er geen gevaar dat sperma een infectie bij je baby kan veroorzaken.

Je baby zit in het vruchtvlies en daardoor kunnen zaadcellen en bacteriën je baby niet bereiken.

Bovendien zit er een bocht in je vagina, waardoor de penis niet eens in de buurt van je baarmoeder kan komen.

3. Hoe komt het dat ik geen zin meer heb in seks tijdens mijn zwangerschap?

De eerste 3 maanden van je zwangerschap moet je lichaam wennen aan de zwangerschapshormonen.

Deze zorgen voor de beruchte zwangerschapskwaaltjes. Je bent moe, misselijk en je borsten zijn gevoelig.

Niet zo gek dat je weinig zin hebt in seks.

Dit kan soms frustrerend zijn. Voor jezelf en voor je partner. Je borsten zijn mogelijk een volle cup gegroeid. Neem hem eens kwalijk dat hij niet van je kan afblijven :-).

En bovendien ziet hij nog niet aan je lichaam dat je zwanger bent. Leg hem daarom uit hoe jij je voelt en waarom je even geen gefrummel aan je lijf wilt. Gelukkig voor hem (en jou!) blijft dit niet 9 maanden zo…

4.Waarom heb ik veel meer zin in seks tijdens mijn zwangerschap?

Vanaf maand 4 van de zwangerschap wordt je seksleven meestal weer een stuk leuker en misschien wel beter dan ooit!

Je hebt voorlopig een stuk minder last van zwangerschapskwaaltjes en je nieuwe rondingen maken je vrouwelijker dan ooit.

De belangrijkste reden is echter dat je tepels, schaamlippen en clitoris tijdens de zwangerschap beter doorbloed zijn. Hierdoor is er minder nodig om deze te prikkelen.

Dit uit zich ook in seksuele dromen en fantasieën. Geniet vooral van deze fase, want voor je het weet gaat je buik in de weg zitten.

5.Kan seks een vroeggeboorte veroorzaken?

Zoals eerder gezegd, kan seks over het algemeen geen kwaad tijdens je zwangerschap. De meningen over seks in de 8e of 9e maand van de zwangerschap zijn echter verdeeld.
 
Sommige artsen adviseren om in dat stadium geen seks meer te hebben, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken.
Wanneer je wel wilt vrijen, raden deze artsen je aan om in ieder geval een condoom te gebruiken.
 
Anderen zeggen weer dat seks in deze periode wel kan. Bedenk daarbij wel dat het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling. Wel staat vast dat er niets in de vagina mag komen wanneer de vliezen zijn gebroken.
 
Heb je complicaties zoals placenta previa, een verkorte baarmoederhals of draag je tweelingen, dan is het verstandig om extra voorzichtig te zijn tijdens penetratie. In sommige gevallen zal je gynaecoloog je aanraden om geen gemeenschap meer te hebben tot de bevalling.
 
Het is belangrijk om goed te luisteren naar je gynaecoloog:
  • Als je seks hebt terwijl er placenta previa bij jou is vastgesteld, kan je jezelf en je baby in een levensbedreigende situatie brengen. Bij placenta previa bevindt je placenta of moederkoek zich laag in je baarmoederwand waardoor het je baarmoederhals gedeeltelijk of zelfs helemaal kan bedekken. Seks hebben in zo een situatie kan hevige bloedingen en het loskomen van je placenta van je baarmoeder veroorzaken. Je placenta zorgt voor de nodige voeding, doorbloeding en circulatie voor je baby. Als die loskomt aan het einde van de zwangerschap, heb je maar zeer weinig tijd om je baby te redden via keizersnede.
  • Heb je een verkorte baarmoederhals, dan is het niet altijd verstandig om seks te hebben. Premature contracties of vroegtijdige weeën zorgen ervoor dat je baarmoederhals, die normaal 4cm lang is, verkort. De harde buik die tijdens een orgasme optreedt kan vroegtijdige weeën stimuleren. Indien je baarmoederhals in 20 weken tijd verkort is, is er een dreigende kans op vroeggeboorte. Het is daarom nodig om extra voorzichtig te zijn.
  • Als je zwanger bent van een tweeling heb je een verhoogd risico op premature contracties, een verkorte baarmoederhals en vroeggeboorte. Dit komt omdat je baarmoeder twee keer zo snel groeit. Je hebt vaker harde buiken waardoor  je sneller thuis zal moeten blijven om te rusten. Penetratie kan in dit geval premature contracties opwekken. Dit is gevaarlijk omdat het vroeggeboorte kan veroorzaken.

6. Kan seks de bevalling opwekken?

Aan het eind van de zwangerschap kan een potje vrijen voor weeën activiteit zorgen.
Bij het vrijen komen de hormonen prostaglandine en oxytocine vrij.
 
De eerste bevordert ontsluiting.
 
De tweede zorgt voor weeën activiteit.
 
Deze hormonen zorgen echter alleen voor wee activiteit als je lichaam er klaar voor is, ze kunnen net het laatste zetje geven.
Als je lichaam er nog niet  klaar voor is zullen ze geen weeën veroorzaken.
Heb je last van harde buiken tijdens je zwangerschap is het verstandig om je gynaecoloog te raadplegen.

7. Wat moet ik doen als seks pijn doet?

Wanneer je voor het eerst gemeenschap hebt tijdens je zwangerschap, is het mogelijk dat vrijen pijn zal doen. Dit komt omdat de gevoeligheid van je vagina verandert tijdens je zwangerschap.
 
Het kan zijn dat je vroeger bepaalde standjes prettig vond en nu niet meer, of omgekeerd.
 
Door aan je partner te vertellen wat je prettig en niet prettig vindt, kunnen jullie als koppel zoeken naar standjes die wel aangenaam voelen. Wees vindingrijk en schrik er niet voor terug om standjes uit te proberen die je voor je zwangerschap nooit zou gedaan hebben.
 
Voel je vooral niet beperkt in je mogelijkheden want druk op je buik kan geen kwaad voor je baby.

8. Hoe kan het dat ik niet meer klaarkom zoals ik vroeger deed?

Klaarkomen kan tijdens de zwangerschap anders voelen.
De sensatie van het klaarkomen kan veranderen als je zwanger bent. Door het orgasme gaat de baarmoeder samentrekken. Dit kan het gevoel van lichte weeën geven.
 
Soms kan het zelfs een beetje buikpijn veroorzaken.
 
Dit kan verder geen kwaad en je hoeft er niet van te schrikken.
Alleen als je een verhoogd risico loopt op een vroeggeboorte kan het zijn dat je, om deze reden, het advies krijgt niet meer klaar te komen.

9. Ik wil wel maar mijn partner niet, wat moet ik doen?

Waar de meeste mannen buiten de zwangerschap altijd zin hebben in seks, zijn er veel mannen die tijdens de zwangerschap erg terughoudend zijn als het om seks gaat.
 
Jij denkt misschien dat dit komt doordat je partner je minder aantrekkelijk vindt.
 
Maar meestal is er een andere reden.
 
Veel mannen blijken het eng te vinden om met de penis naar binnen te gaan. Angst om de baby te beschadigen is een veelgehoorde reden.
Ook het idee dat de baby meekrijgt dat jullie aan het vrijen zijn lijken veel mannen niet prettig te vinden.
 
Beide angsten zijn ongegrond!
 
Je baby zal zeker merken dat er iets gebeurt en ook merken dat mama en papa het leuk hebben, maar natuurlijk snapt je baby niet dat jullie seks hebben. Je baby weet immers helemaal niet wat seks is en verbindt er dus niets raars aan.
 
Ook de angst om de baby te beschadigen met de penis is echt onnodig. Hoe diep de baby ook is ingedaald, de penis kan het hoofdje niet beschadigen.

10. Mag ik glijmiddel gebruiken in de zwangerschap?

Ja, dat mag. Je baarmoedermond is goed afgesloten en er kan niets de baarmoeder indringen.
 
Maar misschien heb je nu geen glijmiddel nodig. De meeste vrouwen zijn wat vochtiger van onderen tijdens de zwangerschap.

11. Mag ik orale seks ontvangen?

Ja, onder voorwaarde dat je weet dat jij en je partner vrij zijn van het HIV virus. Als je geen monogame relatie hebt is het verstandig om geen orale seks te hebben. Er zijn aanwijzingen dat het virus via kleine wondjes in je vagina voor besmetting van jou en je baby zou kunnen zorgen.

12. Is het veilig om een vibrator te gebruiken?

In principe wel.
 
Als je gezond zwanger bent en je verloskundige/arts heeft niet gezegd dat je geen gemeenschap mag hebben kan een vibrator geen kwaad. Als je hem gebruikt om te penetreren, wees dan niet te ruw en duw niet al te diep door.
En zorg altijd dat je vibrator goed schoon is.

13. Is seks in de missionaris houding veilig tijdens mijn zwangerschap?

Als je buik flink dikker wordt is het wel zaak om in andere standjes dan de missionaris houding (man boven vrouw onder) gemeenschap te hebben. Het gewicht van je partner kan belastend zijn voor je buik. Mocht je last hebben van je bekken, probeer dan standjes uit waarbij je je benen niet zo wijd hoeft te doen, bijvoorbeeld ‘op zijn hondjes’ of in zijligging met je partner achter je.

14. Mogen we anale seks hebben?

In principe wel, er zijn wel een paar voorwaarden.
 
Ga nooit van anaal naar vaginaal zonder de penis eerst grondig schoon te maken.
Dat geldt overigens ook als je niet zwanger bent.
 
In de anus zitten bacteriën die schadelijk zijn als ze vaginaal komen.
 
Als je aambeien hebt is het niet verstandig om anale seks te hebben, aambeien die kapot gaan kunnen ernstig bloeden.
 
En natuurlijk als je arts/verloskundige het advies heeft gegeven om geen seks te hebben, dan geldt dat ook voor anale seks.

15. Ik verlies bloed tijdens de seks, is dit erg?

Tijdens of na het vrijen kan je een beetje bloed verliezen. Doordat de baarmoederwand extra doorbloed is kan een bloedvaatje knappen. Je verliest dan een paar druppels bloed, dit kan geen kwaad.
 
Mocht je flink meer dan een paar druppels bloed verliezen of je zorgen maken, neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

16. Ik heb meer behoefte om mezelf te bevredigen, is dit normaal?

Misschien merk je dat je meer behoefte hebt om jezelf te bevredigen. Als je ’s middags even een moment voor jezelf neemt en een dutje doet, is dat een uitgelezen moment om jezelf te bevredigen. Daar is niets mis mee, dus geef jezelf er gewoon aan over.

17. Waarom heb ik geen behoefte aan seks aan het eind van mijn zwangerschap?

Het kan zo zijn, dat de zin in vrijen de laatste weken van de zwangerschap weer afneemt omdat je bezig bent met de komst van je baby. Sommige artsen adviseren om in de laatste periode van de zwangerschap geen seks meer te hebben.

18. Bij het hebben van een orgasme doet mijn buik pijn

Het kan voorkomen dat je na een orgasme een pijnlijke buik krijgt. Op het moment dat je klaarkomt, trekt je baarmoeder en de bekkenbodemspieren een paar keer ritmisch samen. Als je niet zwanger bent voel je deze samentrekkingen van je baarmoeder niet.
 
Als je zwanger bent kan het enkele uren duren voordat je baarmoeder weer ontspant. Je baarmoeder voelt dan na een orgasme als een harde bal aan. Dit is niet schadelijk voor de baby. Ook het opwekken van een aantal orgasmes na elkaar, is niet schadelijk.

19. Ik voel me anders tijdens de seks, hoe kan dat?

Een zwangerschap is het begin van een nieuwe fase binnen je relatie. Het is een nieuw avontuur waar je beiden aan begint. Het geluksgevoel kan voor jullie allebei een extra dimensie toevoegen aan de inhoud van de liefde voor elkaar.
 
Omgekeerd kan het zijn dat de veranderingen een rem vormen voor de seksuele beleving.
 
Omdat een onzekere factor wordt toegevoegd aan je relatie kan het zijn dat jullie beiden anders in de relatie komen te staan. Het zal per individu verschillen hoe zich dat gaat uiten in de seksualiteit. Dat geldt zowel voor de man als de vrouw.

20. Blijf met elkaar praten!

Hoe jullie seksleven ook verloopt tijdens de zwangerschap, blijf er open over.
 
Bespreek samen waarom je geen zin hebt in seks. Wat je fijn vindt en niet fijn.
 
En als je, om wat voor reden ook, geen gemeenschap wilt kun je samen misschien andere manieren bedenken om intiem te zijn.
 
Intimiteit hoeft niets met seks te maken te hebben. Knuffel elkaar wat vaker, laat merken dat je nog steeds dol bent op elkaar. Ook al ben je misschien wat vaker kortaf, nukkig of moe, blijf elkaar laten zien dat je van elkaar houdt.

BabyBaby