Waarom geniet ik niet van mijn zwangerschap?

Wanneer is mijn angst nog normaal en wanneer is het een depressie?

Ondanks alle magazines waarin dolgelukkige aanstaande moeders te zien zijn, heeft niet iedereen een leuke zwangerschap. Je lichaam verandert en daardoor kun je je moe of misselijk voelen. Soms wel de hele zwangerschap lang.

Bovendien kun je last krijgen van je rug of andere minder fijne zwangerschapsverschijnselen. Voor sommige vrouwen is de zwangerschap iets wat je moet doorstaan in plaats van iets waar je van geniet. Dit kan zelfs leiden tot een depressie.

zwangerschap niet leuk

Zit je in je eerste trimester? Dan vind je het vast fijn om te horen dat de meeste zwangerschapskwaaltjes, zoals moeheid en misselijkheid, vaak verdwijnen in het tweede trimester.

Lees hier meer over zwangerschapskwaaltjes

Wendy (2,5 maand zwanger)
“Heel vervelend dat het zo is, maar echt genieten doe ik niet van mijn zwangerschap. Ik zit al vanaf het begin niet goed in mijn vel en heb de controle absoluut niet over mijn emoties. Ik voel me labiel, snel geïrriteerd, ik kan mijn werk niet meer fatsoenlijk doen, ik ben het overzicht kwijt. Eigenlijk loop ik achter de feiten aan.”

Uitzonderingen daargelaten zijn er genoeg momenten dat het gewoonweg niet leuk is om zwanger te zijn. Natuurlijk gaat het om het eindresultaat: een gezond kleintje op de wereld zetten. Dit houdt echter niet in dat de hele zwangerschap fantastisch is en je ieder moment met volle teugen aan het genieten bent.

Het lichaam maakt namelijk veel veranderingen door, dus hoe kan het allemaal mooi en fijn zijn. Je volledige hormonenhuishouding wordt op de kop gezet en dit heeft directe impact op hoe jij je voelt.

Zwangerschapsmisselijkheid heeft naast een grote lichamelijke impact ook een enorme psychische impact. Het kan het plezier in de zwangerschap compleet doen vergeten en je doen afvragen of je wel normaal bent.

Zwangerschapsmisselijkheid heeft naast een grote lichamelijke impact ook een enorme psychische impact

Het vervelende bij zwangerschapsmisselijkheid is dat de ergste klachten zich vaak openbaren in de periode dat je de zwangerschap nog even voor zich willen houden. Maar hierdoor kun je ook geen steun zoeken in je onmiddellijke omgeving als de zwangerschapsmisselijkheid erger wordt. Dan zou je immers moeten uitleggen dat je zwanger bent.

Het gevolg hiervan is dat vrouwen in stilte lijden en hun ervaringen niet goed kunnen vergelijken met anderen, daardoor ontbreekt een kader om te bepalen of de misselijkheid die wordt ervaren nu ‘bij de zwangerschap hoort’ of dat er iets aan gedaan moet worden.

Het gevolg hiervan is dat vrouwen in stilte lijden en hun ervaringen niet goed kunnen vergelijken met anderen

Voor sommige vrouwen duurt deze misselijkheid de gehele zwangerschap. En voor hen kan een zwangerschap dan ook een hele nare ervaring zijn. Vaak voelen ze zich zodra de baby is geboren weer helemaal prima. Maar je 9 maanden slecht voelen is echt een hele lange tijd. Niet kunnen werken, niet kunnen genieten van deze bijzondere periode is heel erg vervelend en kan zelfs leiden tot depressiviteit.

Normale angst

De meeste vrouwen zien op tegen de bevalling en maken zich ook wel enige zorgen over de gezondheid van hun kind. Uit onderzoek is gebleken dat er 3 soorten angst voorkomen die speciaal gerelateerd zijn aan de zwangerschap.

Dit zijn angst voor

  • de bevalling zelf
  • het krijgen van een gehandicapt kind
  • het veranderen van je uiterlijk

Na de bevalling worden vrouwen soms opeens overvallen door beangstigende en dwangmatige gedachten dat zij hun kindje iets aan zullen doen of dat het opeens dood zal gaan. Ook dit is een vrij normaal verschijnsel.

Pas als de bovenstaande angsten en gedachtes voortdurend aanwezig zijn en jij en/of je omgeving er echt onder lijden, kan het verstandig zijn om hier hulp bij te zoeken. Dit is meestal het geval als je niet meer in staat bent om je dagelijkse bezigheden te vervullen, door de beangstigende gedachtes nauwelijks nog kunnen slapen of als er veel spanningen komen in de relatie.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ernstige psychische problemen tijdens de zwangerschap en in het kraambed niet alleen het functioneren van de (aanstaande) moeder beperken, maar ook de ontwikkeling van het (ongeboren) kind ongunstig kunnen beïnvloeden. Aan de andere kant is er ook steeds meer bekend over effectieve behandelingen bij de (aanstaande) moeder en het mogelijk bedreigde kind.

Een op de tien vrouwen kampt tijdens de zwangerschap met psychische problemen, zoals angsten en depressies.

Zorg er in dit geval voor dat je met iemand kunt praten. Iemand in je naaste omgeving los van je vriend of man. Of zoek een professioneel iemand die je hierin kan begeleiden. Bijvoorbeeld je verloskundige.

Ook kan het helpen om op bijvoorbeeld Facebook te zoeken naar groepen met zwangere vrouwen die hetzelfde meemaken. Ook zijn er veel andere websites en fora te vinden via Google. Je bent namelijk niet alleen!

Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap
De website van Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap www.lkpz.nl

Belangrijke tips

  • Tijdens je zwangerschap verandert er emotioneel en lichamelijk een heleboel. Je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je emoties heftiger worden. Heb je je gevoelens niet onder controle? Of maak je je zorgen om je zwangerschap? Zet dan je zorgen op een rijtje. Als je weet waarover je je het meest druk maakt, dan kun je er ook aan werken.
  • Praat over je gevoel met iemand bij wie je je op je gemak voelt en die je zorgen kan wegnemen. Dat kan een vriendin zijn of je partner, maar ook je moeder of je arts. Je zult merken dat praten oplucht en dat je zaken beter in perspectief kunt plaatsen.
  • Luister naar je lichaam en neem rust als dat nodig is. Zorg dat je genoeg tijd voor jezelf hebt en doe dingen waar je blij van wordt. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop of neem een lekker warm bad.

En hoe moeilijk misschien ook. Denk aan de leuke dingen die komen gaan. Als je straks voor het eerst je kindje in je armen hebt, dan verdwijnen de nare gevoelens vast naar de achtergrond.

Je zwangerschap is niet altijd gemakkelijk, maar de meeste moeders zijn het erover eens: het is het allemaal waard!