Hoe schadelijk is nagellak als je zwanger bent?

nagellak zwanger

Normale nagellak zit vol schadelijke stoffen die zeker niet goed voor je zijn als je vaak lakt en zwanger bent.

De huid is eigenlijk een tweede mond. De huid neemt alles op en dat komt in het bloed. Dat bloed gaat door de placenta en zo komt het bij je baby. Denk maar aan anticonceptie- of nicotinepleisters, die geven hun stoffen ook af via de huid.

Het is vrij schokkend: gewone nagellak zit bomvol schadelijke stoffen die écht niet goed voor je zijn, zeker niet als je zwanger bent en vaak lakt.

Hoe zit dat met die schadelijke stoffen in nagellak?

Er is een lijst met 12 schadelijke stoffen die vaak in normale nagellak gebruikt wordt. Bijvoorbeeld styrene en benzophenone. Google ze gerust eens, je wordt er niet al te blij van. Maar gelukkig kun je naast normale nagellak van bekende cosmeticamerken tegenwoordig ook kiezen voor bio nagellak of natuurlijke nagellak.

Bio nagellak of natuurlijke nagellak?

Bio nagellak is gemaakt op waterbasis. Klinkt al een stuk fijner, maar kwalitatief is dit nog niet zo’n topproduct. Je lakt je nagels niet om ze de volgende dag weer opnieuw te kunnen lakken omdat de kleur al half afgebladderd is. Misschien wil je een alternatief voor normale nagellak, maar je wilt nog wel steeds kwaliteit.

Natuurlijke nagellak doet zijn best om zoveel mogelijk schadelijke ingrediënten te skippen. Het begon ooit met dat drie van de meest schadelijke stoffen geweerd konden worden, wat al een hele overwinning was. Maar natuurlijke nagellak wordt gelukkig steeds beter en is tegenwoordig al te krijgen zonder de tien meest schadelijke stoffen.

Ook opletten met andere cosmetica

Haarverf en haarlak

In haarverf zit vaak lood. Het is bewezen dat lood slecht is voor het zenuwstelsel van volwassenen, laat staan voor kleintjes die zich nog moeten ontwikkelen in de baarmoeder.

In haarspray zitten oplosmiddelen. Je ademt het bovendien ook in, en zo komt het nog sneller in de bloedbaan en bij de placenta terecht. Een prachtig voorbeeld: Kate Middleton verfde haar grijze haren niet toen ze zwanger was omdat er in haarverf stoffen zitten die schadelijk zijn voor je baby.

Natuurlijke haarverf is een heel geschikt alternatief.

Zonnebrandspray

Niet doen! Zelfs daar zitten chemische stofjes in. Koop een mooie hoed en gebruik die als alternatief. Zeker als je last hebt van een zwangerschapsmasker.

Wat is de belangrijkste tip?

Gebruik natuurlijke producten. Heb je uitgroei: gebruik henna. Er zijn ook gezonde crèmes waar verder niks chemisch in zit. Smeer die op je huid.

Bronnen

Minime.nl