Wat is een termijnecho (ook wel 12 weken echo genoemd)?

termijn-echo

De termijnecho is een echo die vroeg in de zwangerschap wordt gedaan. Meestal is dit dan ook de eerste echo. Deze echo wordt onder andere gebruikt om vast te stellen hoelang je al zwanger bent. Omdat de termijnecho vaak in de 12e week van de zwangerschap is, wordt deze ook wel de 12-weken echo genoemd.

Wat kun je allemaal verwachten? Bekijk de video om te bekijken hoe de echo eruit kan zien en waar je allemaal op moet letten.

Als je zwangerschapstest positief is, wil je zo snel mogelijk weten wanneer je je kleintje kunt verwachten. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Met de zwangerschapscalculator reken je eenvoudig uit hoeveel weken je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Toch is deze berekening niet altijd even nauwkeurig. De termijnecho geeft precies aan hoe oud de ongeboren baby is (dus wanneer de bevruchting plaatsvond) en wanneer je kunt verwachten dat je kleintje geboren wordt.

Wanneer is de termijnecho?

De termijnecho vindt normaal gesproken plaats als je 8 tot 12 weken zwanger bent. Deze kan plaatsvinden bij je verloskundige, maar ook in het ziekenhuis. Als de echo wordt gedaan binnen 10 weken is het bijna altijd een inwendige echo. Is de zwangerschap langer op weg, dan kan deze ook uitwendig worden gedaan. Voor een uitwendige echo wordt normaal gesproken gevraagd om met een volle blaas te komen.

Waar wordt naar gekeken tijdens de termijnecho?

Aangezien alle baby’s de eerste weken even hard groeien, kan aan de hand van de lengte van je baby berekend worden hoe oud hij is en wat de exacte uitgerekende datum is. Hiervoor wordt gekeken naar de lengte van de kruin tot het stuitje. Doordat na 14 weken zwangerschap iedere baby op een andere snelheid verder groeit, moet de termijnecho voor deze tijd plaatsvinden.

Tijdens de termijnecho wordt ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of een meerling. Tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap kan ook een nekplooimeting worden gedaan. Met behulp van deze meting kan onder andere worden ingeschat of er een verhoogd risico bestaat op het syndroom van Down.

Wat als er iets niet in orde is bij de termijnecho?

Het komt helaas ook voor dat op de eerste termijnecho te zien is dat er iets mis is met de foetus. Bijvoorbeeld een miskraam of een afwijking bij de foetus. De echoscopist bij de verloskundige praktijk of de gynaecoloog zal dan verder met je bespreken wat het beste is. Mocht je niet op de hoogte gesteld willen worden van afwijkingen bij de foetus, geef dat dan aan voor men de echo maakt.

Wordt de termijnecho vergoed door je zorgverzekering?

De termijnecho zit in het basispakket van je zorgverzekering. Je krijgt dus iedere zwangerschap de termijnecho vergoed. Voor zorgkosten rond de zwangerschap en bevalling die in het basispakket vallen hoeft ook geen eigen risico te worden betaald. Overigens wordt de 20-weken echo ook vergoed.

Bronnen:

24baby.nl

Oudersvannu.nl