Beleggen voor je kindje: slim om te doen?

beleggen kindje

Veel ouders zullen een spaarrekening voor hun kind openen om hun kleintje later een goede start in het volwassen leven te geven. Maar het is niet altijd slim.

Waarom kun je veel beter gaan beleggen voor je kind?

Met sparen bouw je niks op

Veel ouders en grootouders willen hun kind of kleinkind met een beetje geld meegeven.

Studeren, wonen, eten en drinken: alles wordt steeds duurder en je gunt je kind geen studieschuld.

Een mooi saldo op de bank zou je kleintje een soepele start moeten geven. Veel financiële dienstverleners springen hier handig op in: bijna allemaal hebben ze een aparte spaarrekening voor kinderen.

Maar met sparen bouw je niks op! Met de huidige inflatie wordt het geld op je spaarrekening steeds minder waard. Het is vandaag de dag dan ook veel verstandiger om te gaan beleggen dan sparen.

Steeds meer aanbieders hebben een beleggingsrekening voor kinderen. Die staat op naam van het minderjarige kind, maar dat mag er pas zelf aankomen als het 18 is.

Angst voor beleggen

Veel mensen zullen huiverig zijn om te gaan beleggen voor hun kind.

Bang om op een lager bedrag uit te komen dan de inleg. Maar dat risico hoeft niet zo groot te zijn. Zeker niet als je gespreid inlegt. En dat is vaak het geval bij kinderrekeningen: opa of oma storten af en toe een bedrag en jij wil misschien zelf ook niet alles tegelijk op de beleggingsrekening van je kind storten.

Natuurlijk zijn er bij beleggen risico’s waarmee je rekening moet houden, maar de meeste risico’s kun je sterk verminderen.

Wat is nog meer slim om te doen?

  • Beleg gespreid, dus niet in losse aandelen en obligaties, maar in een wereldwijd beleggingsfonds of indextracker.
  • Beleg in een mixfonds. Dat is een fonds dat deels in saaie, maar niet heel risicovolle obligaties belegt, en deels in potentieel lucratieve, maar meer risicovolle aandelen.

Rekening op naam van jezelf of je kindje?

Wanneer je wilt beleggen voor je kind, moet je kiezen of je de beleggingsrekening op naam van je kind of van jezelf zet.

Als je de beleggingsrekening op naam van je kind opent, kunnen stortingen aangemerkt worden als schenking.

Zowel de inleg als het rendement zijn dan vrijgesteld van schenkbelasting.

Je mag als ouders in 2022 samen €5.677 belastingvrij schenken aan je kleintje.

Het grote nadeel van een rekening op naam van je kind zetten is dat je kind vanaf 18 jaar vrij kan beschikken over het opgebouwde vermogen.

Je hebt er als ouder dan niets meer over te zeggen!

Zet je de rekening echter op je eigen naam dan betaal je als je het eindbedrag overmaakt, schenkbelasting over het volle bedrag.

BabyBaby