Hoeveel kom je aan tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap ga je natuurlijk aankomen, dat staat vast. Maar hoeveel kom je nu precies aan? Waar dien je allemaal rekening mee te houden?

zwanger aankomen gewicht

Eet niet voor twee

Kom je te weinig aan dan kan dat gevolgen hebben voor de groei en de gezondheid van je baby.

Maar teveel eten is natuurlijk ook niet goed. Je lichaam gebruikt meer energie dan normaal, maar je kleintje verbruikt natuurlijk nog lang niet zoveel voedingsstoffen als jijzelf.

Eten voor 2 zal dan ook al snel leiden tot overgewicht.

Lijnen tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden, wel moet je zo gezond mogelijk (blijven) eten.

Zorg dat je van alle vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt, zodat jij en je kindje niets te kort komen.

Hoeveel kom ik aan?

Het is heel natuurlijk dat je aankomt tijdens de zwangerschap. Zelfs al verandert je eetpatroon niet dan is het heel normaal en gezond om aan te komen.

Een zwangere vrouw komt gemiddeld 10 tot 12 kilo in totaal aan. De gewichtstoename bestaat uit de volgende zaken en is een gemiddelde:

  • baby 3000-3500 gram
  • baarmoeder 800-1000 gram
  • placenta 500 gram
  • vruchtwater en vocht 1500-2000 gram
  • extra bloed 1500 gram
  • borsten 500 gram
  • vet 1500-3000 gram

Natuurlijk zijn er vrouwen die meer of minder aankomen. Dit heeft niet alleen te maken met een te grote inname van calorieën door te veel eten of een te kleine inname door bijvoorbeeld misselijkheid.

Het kan ook te maken hebben met het gewicht van een vrouw vóór de zwangerschap. In onderstaand schema zie je hoeveel gewichtstoename je gemiddeld kunt verwachten, afgestemd op je lichaamsgewicht vóór je zwangerschap.

Geadviseerde gewichtstoename gebaseerd op de BMI aan het prille begin van de zwangerschap (bereken hier je BMI):

  • 12,5 – 18 kilo bij een BMI hoger dan 18,5 (ondergewicht)
  • 11,5 – 16 kilo bij een BMI tussen 18,5 – 25 (normaal gewicht)
  • 7 – 11,5 kilo bij een BMI van 25 – 30 (overgewicht)
  • 5 – 9 kilo bij een BMI hoger dan 30 (obesitas)

Deze getallen gelden voor een eenlingzwangerschap. Voor meerlingzwangerschappen zijn geen Nederlandse richtlijnen opgesteld.

Overleg even met je verloskundige indien je zwanger bent van een meerling.

Na de bevalling

Wanneer je niet meer dan 12 kilo bent aangekomen tijdens de zwangerschap, zal het ook geen moeite kosten om het er weer af te krijgen. Direct na de bevalling ben je namelijk al zo’n 5-6 kilo kwijt.

Tijdens het ontzwangeren verdwijnt ook de rest.

Het extra gewicht in je borsten zal bijvoorbeeld verminderen bij het geven van borstvoeding en/of het afbouwen hiervan. Het extra bloed is niet meer nodig en vermindert dus ook al automatisch.

Daarnaast zal borstvoeding ervoor zorgen dat je extra snel gewicht verliest aangezien het veel energie zal vergen van je lichaam.

“De kilo’s vlogen eraf toen ik nog borstvoeding gaf”

Gun je lichaam de tijd om zich te herstellen. Ben je toch wat meer aangekomen dan nodig, dan vergt het uiteraard wel wat extra moeite om weer op je oude gewicht te komen.

Gevolgen bij te grote gewichtstoename

Tijdens de zwangerschap te veel aankomen vergroot de risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap en bij de bevalling. Zo verkleint de kans op een natuurlijke bevalling en is er een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging, te hoge bloeddruk en doodgeboorte of een miskraam.

Een te grote gewichtstoename vergroot ook de kans op een te hoog geboortegewicht en zwaarlijvigheid van het kindje.

Maar let op:

Lijnen tijdens de zwangerschap wordt ook sterk afgeraden. Tijdens het lijnen komen namelijk afvalstoffen vrij die slecht zijn voor de baby. Bovendien heeft je lichaam extra vet nodig om je kindje te beschermen.

Probeer dus een zo gezond mogelijk eetpatroon aan te houden.

Klaar voor de volgende zwangerschap

Wanneer je na de zwangerschap zwaarder weegt dan voor de zwangerschap heeft het ook gevolgen op de daaropvolgende zwangerschap.

Het is daarom van belang dat je na de zwangerschap weer op je oude gewicht komt.

Er is een Zweeds onderzoek uitgevoerd onder 150.000 vrouwen met een normaal gewicht. Wanneer ze al 3 kilo waren aangekomen na een zwangerschap werd hiermee het risico op een te hoge bloeddruk verhoogd.

De kans op zwangerschapsdiabetes was verhoogd met 30% en ook de kans op een kindje met een te hoog geboortegewicht was verhoogd. Zelfs de kans op een dood geboren kindje of een miskraam was groter.

Dit geldt dus ook voor vrouwen die met overgewicht de zwangerschap ingaan.

Ben je bang dat je te veel of te weinig aankomt, vraag het na bij je verloskundige(n). Zij kunnen het controleren en je informeren.