10 Dingen die nieuwe papa’s moeten weten over nieuwe mama’s

Er gaat veel aandacht uit naar de baby na de geboorte. En dat is natuurlijk niet geheel ten onrechte. Maar hoe zit het met de nieuwe mama? Speciaal voor jou, nieuwe papa, hierbij een checklist met de 10 belangrijkste zaken die je moet weten over nieuwe mama na de geboorte van jullie kleine.

nieuwe mama

Nieuwe mama? Doe nieuwe papa een plezier en stuur dit lijstje even door zodat hij er af en toe even op kan kijken als hij het niet meer weet.

1. Nieuwe mama voelt zich lelijk

Er zijn heel veel tegenstrijdige signalen over hoe nieuwe mama zich voelt vlak na de geboorte van jullie kind. Aan de ene kant voelt ze zich een van de meest geweldige mensen op aarde. Ik bedoel, ze heeft een ander mensje op aarde gezet. Aan de de andere kant, voelt ze zich vreselijk. Haar lichaam is uitgerekt, dik en het lekt… Voeg daarbij aan toe dat ze zichzelf niet langer dan 2 minuten in de spiegel kan aankijken en dat de meeste van haar kleren niet meer passen en zie daar: een mama die zich niet heel erg aantrekkelijk voelt. Dit is een fantastisch moment om uit te spreken hoe jij denkt over haar voorkomen.

  • Als ze er mooi uitziet terwijl ze de kleine de borst geeft, vertel het haar dan.
  • Als ze voor de spiegel staat met tranen in haar ogen omdat geen enkel kledingstuk nog past, kijk haar diep in de ogen en vertel haar hoe mooi je haar vindt.

Ze wil dit soort dingen graag van je horen en zeker op dit moment.

2. Nieuwe mama is geobsedeerd met haar baby

Geobsedeerd. Volledig bezeten.

Als een verliefd schoolmeisje kan ze nog maar aan 1 ding denken. Nieuwe papa, jij voelt je waarschijnlijk als een vijfde wiel aan de wagen. Het is misschien een beetje hard maar het is niets persoonlijks. Het is simpelweg onderdeel van het nieuw gezin. Wen er vast een beetje aan.

3. Nieuwe mama is bang

Het is vreselijk om te merken dat ondanks dat je alles goed doet, alles nog steeds niet goed is. Bij het moeder worden is het vaak de eerste keer voor een vrouw dat ze merkt dat ze niet alles kan controleren en dat sommige dingen in het leven nu eenmaal gebeuren, of ze het nu leuk vindt of niet. Dingen kunnen misgaan ondanks je beste bedoelingen.

Ze is bang omdat de dingen niet altijd gaan zoals je zou verwachten. Als jij haar beschuldigt irrationeel te zijn of zegt dat ze waarschijnlijk een beetje raar doet vanwege de hormonen – hoewel het waarschijnlijk waar is – het zal niet gaan helpen.

Luister naar haar gevoelens, respecteer haar gevoelens en herinner haar eraan dat je altijd klaar staat voor haar en de baby. Ze heeft het nodig dat je dit af en toe tegen haar zegt.

4. Nieuwe mama is defensief

Er is zoveel advies en het komt werkelijk van iedereen. Haar moeder denkt dat ze weer aan het werk moet. Jouw moeder denkt dat ze langer de borst moet geven. Haar beste vriendin die net een paar maanden eerder een baby heeft gehad vindt het net iets te leuk om steeds maar te zeggen wat ze allemaal verkeerd doet. Laat staan alle boeken en tijdschriften die er op de markt zijn met goed bedoelde adviezen (inclusief deze site).

Al deze adviezen kunnen enigszins een defensieve houding veroorzaken bij de nieuwe mama. Ze is al bang (zie nummer 3), en voelt dit advies als een bevestiging van haar angst dat ze alles verkeerd aanpakt. Zorg ervoor dat je haar aanmoedigt te luisteren naar haar eigen gevoel. Deze baby is van haar (en jou) en van niemand anders.

5. Nieuwe mama kan niet boos worden op de baby

Nieuwe mama weet natuurlijk ook wel waarom ze zo slecht slaapt en waarom het huis ruikt naar poep en opgewarmde melk. Maar boos worden op dit schattige, lieve, nieuwe wezentje is er niet bij, hoe slecht ze zich ook voelt.

Dus wat ze doet is haar frustratie op jou botvieren, alsof jij haar tot diep in de nacht wakker houdt en continu wil drinken aan de borst.

Dit is misschien niet het beste advies, maar dit is een goed moment om haar boksbal te zijn ipv alles rationeel te bekijken. Wijzen naar een baby en deze beschuldigen gaat je nu niet verder helpen.

6. Nieuwe mama heeft niks om aan te trekken

Heeft veel te maken met nummer 1, maar dit gaat meer over frustratie dan over verdriet. Haar echte kleren passen niet meer. Punt.

Haar zwangerschapskleren passen wel, maar dat is gewoon triest.

En ze wil nog niks kopen want “dit maatje ga ik niet voor altijd blijven, toch???”. Ga winkelen met haar en zeg dat ze mooi is.

7. Nieuwe mama heeft bescherming nodig

Iedere vrouw heeft haar man nodig om haar te beschermen, maar deze behoefte wordt nog groter als ze mama wordt. Ze wil niet de spelbederver zijn door te zeggen dat ze niet kan komen naar een feestje. Ze kan niet vechten met de verzekering omdat er niet is uitbetaald voor de kraamzorg.

Ze wil beschermd worden.

Ze wil een hek creëren tussen haar en de rest van de wereld.

Ze mag dan wel de meest assertieve zijn van jullie 2 toen jullie nog geen kindje hadden, maar ga er maar van uit dat je veel punten scoort door een keer te zeggen: “laat mij maar even schatje”.

8. Nieuwe mama heeft toestemming nodig om te gaan rusten

De meeste nieuwe mama’s gaan het moederschap in, denkende dat ze alles aankunnen. Dat al die andere vrouwen met vieze huizen en huilende baby’s geen idee hadden waar ze mee bezig waren. Dat ‘supermama’ complex zorgt ervoor dat nieuwe mama al snel is opgebrand.

Het ergste is dat de meeste mama’s dit niet zullen toegeven en niet zelf de nodige rust zullen pakken. Geef nieuwe mama toestemming om te gaan rusten. Vertel dat als de baby slaapt jij wel even de keuken schoonmaakt en dat zij even kan gaan slapen.

Als ze tegenstribbelt, herinner haar er dan aan dat je haar beschermt… tegen haarzelf.

9. Nieuwe mama moet gevraagd worden wat ze nodig heeft

Hier kunnen we kort over zijn. De beste manier om erachter te komen wat nieuwe mama nodig heeft is het simpelweg gewoon te vragen aan haar.

10. Nieuwe mama houdt van je

Ze houdt ervan je te zien groeien als nieuwe vader. Ze houdt ervan te horen hoe dit kleine nieuwe wezentje je verandert. Ze houdt ervan dat de kleine jouw handen en tenen heeft. Het klinkt misschien niet logisch, maar iedere keer als jij even knuffelt met de kleine, knuffel je ook een klein beetje met haar.

Ze zit eerste rij om te zien hoe haar nieuwe familie opgroeit en geloof het of niet, er is geen beter voorspel in de hele wereld. Binnen 6-8 weken. Beloofd.