Uniek: vrouw bevalt van viereiige vierling

Ze zijn om op te vreten, de vierling van de Britse Katalina Martin. Maar de baby’s zijn óók een wonder der natuur.

De kinderen zijn alle vier uit verschillende bevruchte eitjes voortgekomen. En dat is uniek: experts hebben nog nooit eerder meegemaakt dat een niet-identieke vierling op een natuurlijke wijze is verwekt.

viereiige vierling

Nog eentje dan

Katalina Martin en haar vriend Matthew Davies hebben allebei al een kind uit een vorige relatie. Om het plaatje compleet te maken wilden ze graag nog een kind samen. Lange tijd dachten ze dat het onmogelijk zou zijn om zwanger te raken, omdat bij Katalina het syndroom van Stein-Leventhal is geconstateerd. Vrouwen die hieraan lijden, hebben met vocht gevulde blaasjes in de eierstokken, waardoor het moeilijk is om op natuurlijke wijze zwanger te raken.

En toen waren het er vier

Katalina en Matthew waren dan ook dolgelukkig toen bleek dat Katalina toch zwanger was. Ze liet meteen een echo maken. De arts bleef me maar scannen, het duurde eeuwen. Hij staarde continu naar het scherm, herinnert Katalina zich. Toen vertelde hij dat ze een vierling kreeg. Ik begon meteen te huilen, het drong niet tot me door. Inmiddels is ze bevallen. De moeder en vier kinderen – Amalia, Sofia, Aston en Roman – maken het goed.

Kleine kans

In het Verenigd Koninkrijk worden jaarlijks slechts drie of vier vierlingen geboren. De kans op een vierling via natuurlijke bevruchting is ongeveer één op 700.000, de kans op een niet-identieke vierling kunnen experts niet voorspellen.

 

BabyBaby