De 10 meest gênante zwangerschapsproblemen

Zwangerschapsstreep

Je verwacht wellicht een mooie glanzende huid en een prachtige buik en waarschijnlijk niet jeukende tepels of onverwachte gasvorming in je darmen 🙂

Helaas is dat vaak wel de werkelijkheid.

Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van de 10 meest gênante zwangerschapsproblemen.

Alles wat je eigenlijk moet weten, maar aan niemand durft te vragen hoe het nu eigenlijk echt zit.

1. Extra gasvorming (oftewel meer boeren en scheten laten)

De oorzaak

Als je baby groeit, ontstaat er steeds minder ruimte in je buik. Je ingewanden raken bekneld en je spijsvertering wordt lastiger, waardoor jij boerend en scheten latend achterblijft.

Daarnaast kan het zo zijn dat je anders (bijvoorbeeld gezonder) bent gaan eten, nu je zwanger bent.

Al die goede voedingsmiddelen zoals appels, peren, bloemkool, bonen, spruitjes en broccoli kunnen bijdragen tot meer gasvorming in je darmen.

En lekker eten zoals ijsjes en vette snacks zorgen meestal ook voor extra gasvorming. Al die extra lucht moet ergens door ontsnappen.

De oplossing

Frequenter eten van kleinere gerechten kan dit probleem oplossen. Het is ook verstandig om vet voedsel te vermijden, zoals hamburgers, gebakken kip en koolzuurhoudende frisdrank (vooral de light varianten!).

Een eindje lopen (20 min) na het avondeten is ook heel goed om je spijsvertering te stimuleren en gasvorming te verminderen.

Een tips voor ‘s nachts: probeer te slapen met je hoofd op een extra kussen of met je benen verhoogd om een deel van de druk op je ingewanden te verlichten en om je eten gemakkelijker te verteren. Als dit alles niet werkt, vraag dan je arts voor hulp. Er zijn namelijk ook medicijnen voor…

Wanneer moet je je zorgen gaan maken?

Hey, boeren en scheten laten doet iedereen. Zwangere vrouwen doen het alleen net even wat vaker!

2. Zwangerschapsstreep (linea nigra)

De oorzaak

Zwangerschapshormonen.
Je hebt hem waarschijnlijk voor je zwangerschap nog nooit gezien, maar de streep zat er al. De linea alba (Latijn voor ‘witte lijn’) zoals die heet, was namelijk zo licht dat deze nog amper zichtbaar was.

Onder invloed van een veranderde hormoonhuishouding krijg je een verhoogde pigmentproductie. Sommige plekken op je huid worden daardoor donkerder en vallen meer op. Zo ook de linea alba. Als de linea alba donkerder wordt, noemen we deze de linea nigra (Latijn voor ‘zwarte lijn’) of zwangerschapsstreep.

De oplossing

Een zwangerschapsstreep helemaal voorkomen is niet mogelijk. Je kan er wel voor zorgen dat de streep zo licht mogelijk blijft. Dit doe je vooral door je buik uit de zon te houden. Wil je toch met ontblote buik in de zon liggen? Smeer je buik dan goed in, bij voorkeur met factor 50.

Er zijn verder aanwijzingen dat het donkerder worden van de huid samenhangt met een tekort aan foliumzuur. Eet daarom voldoende voeding met foliumzuur, zoals groene groenten en volkoren producten. Als het de verkleuring van de zwangerschapsstreep niet beperkt, is het foliumzuur in ieder geval goed voor je baby!

Wanneer moet je je zorgen maken?

Niet doen. Na ongeveer een jaar is de zwangerschapsstreep bij de meeste vrouwen niet meer of nog amper zichtbaar. Een klein percentage van de vrouwen houdt een streep die wat duidelijker zichtbaar is.

3. Verstopping, met een duur woord obstipatie

De oorzaak

Breng je teveel tijd door in het kleinste kamertje?

Je bent niet alleen.

Door de invloed van hormonen tijdens de zwangerschap is je darmwerking minder dan anders. Bovendien neemt je lichaam in de zwangerschap meer vocht op, waardoor de ontlasting minder smeuïg en soepel is. Daardoor kan verstopping (obstipatie) ontstaan.

De oplossing

Begin met het eten van meer vers fruit, groenten, bonen en volkoren. En vergeet niet om veel water te drinken. Pruimensap kan ook erg goed werken. Gebruik geen laxeermiddelen zonder overleg met je huisarts of verloskundige. De verloskundige of huisarts kan je eventueel een laxeerdrank (lactulose) voorschrijven. Deze vergemakkelijkt de stoelgang.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Obstipatie is ongemakkelijk maar zelden gevaarlijk, dus het is niet nodig om te stressen. Obstipatie kan uiteindelijk aambeien veroorzaken. Aambeien zijn gezwollen aderen aan het uiteinde van de endeldarm en deze kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn. Hoewel dit pijnlijk (en een beetje ongemakkelijk) kan zijn, zal het je baby niet schaden.

4. Jeukende tepels

De oorzaak

Zoals je waarschijnlijk al hebt opgemerkt, worden je borsten en tepels supergroot 😉 in voorbereiding op de borstvoeding. Naarmate je borsten groeien, strekt de gevoelige huid zich uit in dit gebied. En dat kan een aanhoudende jeuk veroorzaken.

De oplossing

Probeer de huid tot rust te brengen met een ongeparfumeerde crème. De jeuk zal dan ook verminderen.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als je huiduitslag ontwikkelt of als het gaat bloeden. Dit kan een symptoom zijn van een bacteriële infectie dus dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

5. Bekkenpijn

De oorzaak

Tijdens je zwangerschap worden je gewrichtsbanden losser en slapper. Je krijgt soepeler bindweefsel en spieren. Dit is nodig om het geboortekanaal tijdens de bevalling te vergroten. Bij een instabiel bekken verschuiven de botten ten opzichte van elkaar en belanden zo in een verkeerde positie. Deze vreemde stand in het bekken doet pijn.

Functionele bewegingen die eerst vanzelfsprekend waren, zoals bewegingen van zitten naar staan, reiken naar iets, of ‘s ochtends opstaan uit je bed, worden opeens moeilijk en pijnlijk. Wanneer de gewrichten weer goed functioneren, verdwijnt de pijn weer.

De oplossing

Hoe kun je bekkenpijn verminderen of voorkomen? Leer jezelf houdingen en gewoontes aan waardoor je lichaam in balans is.

Zitten: houd je knieën tijdens het zitten nooit tegen elkaar.

Staan: verdeel je gewicht gelijkmatig over beide benen. Sta met je knieën lichtjes gebogen en voor je gevoel iets naar buiten gedraaid.

Breng je bekken in balans: pijn kan een teken zijn dat je bekken uit balans is. Zorg dat je de bewegelijkheid weer terugkrijgt, dan verdwijnt de pijn later wel.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als de pijn ernstig is of gepaard gaat met krampen, contracties, rugpijn, bekkendruk, bloeding of verhoogde vaginale afvoer. Dit kunnen namelijk de eerste tekenen zijn van een vroegtijdige bevalling.

6. Misselijkheid & Braken

De oorzaak

Welkom bij de all-day-sickness club. Zo’n 60 tot 80% van de vrouwen heeft een zekere mate van misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Doordat je er al last van kan hebben vanaf het moment dat je overtijd bent, is misselijkheid voor veel vrouwen het eerste duidelijke zwangerschapssymptoom. De klachten verdwijnen meestal – of worden in ieder geval veel minder – rond de 4e maand van de zwangerschap.

Een enkeling ervaart de hele zwangerschap door (enige mate van) misselijkheid, maar het komt gelukkig niet veel voor!

De oplossing

Er is geen gouden tip om deze kwaal te vergemakkelijken en bij iedereen werkt weer iets anders. Enkele veel gebruikte tips:

 • Het klinkt tegenstrijdig, maar probeer er voor te zorgen dat je geen lege maag hebt! Eten of drinken in je maag verlaagt de zuurtegraad, waardoor de maagwand minder snel geïrriteerd raakt.
 • Eet en drink bij het opstaan meteen iets lichts. Een kopje cafeïnevrije thee en droge crackers of rijstwafels werkt goed.
 • Eet regelmatig kleine hoeveelheden. Hiermee vermijd je een lege maag. Te veel in één keer kan je weer misselijk maken, dus probeer de balans te houden.
 • Neem ook altijd iets te eten mee als je van huis gaat, zodat je nooit zonder zit.
 • Vermijd zuur, pittig, zwaar en vet voedsel. Dit kan de maagwand irriteren en misselijkheid juist bevorderen.
 • Als je moet kiezen tussen hartig en zoet, is hartig milder voor je maag en spijsvertering.

Lees hier meer tips die helpen tegen misselijkheid.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als je echt niks kunt binnenhouden, raadpleeg dan je arts, omdat je ondervoed kunt raken.

7. Urineverlies

De oorzaak

Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitspier is verslapt door het zwangerschapshormoon.

En later in de zwangerschap, doordat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder. Urine wordt opgeslagen in de blaas tot deze vol raakt. Naarmate de blaas voller wordt, voel je meer aandrang om te plassen. Rond de uitgang van de blaas zit een kringspier die de blaas afsluit. Zonder die kringspier zou je voortdurend urine verliezen.

De oplossing

Vaak helpt het al goed als je rustig de tijd neemt om helemaal uit te plassen, waarbij de juiste houding rechtop zittend is, met het bekken iets naar voren gekanteld.

Onderuitgezakt plassen en persen zijn uit den boze!

Vaak kunnen de klachten opgelost worden door iedere dag spierversterkende oefeningen voor de bekkenbodemspieren uit te voeren. Voor veel vrouwen is het wel even wennen, om ook deze spieren te trainen, maar eigenlijk is het niet meer dan logisch.

Waarom wel de buik- en rugspieren trainen en niet de spieren die aan de onderzijde van de romp actief (horen te) zijn?!

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als de aandoening erger wordt of wanneer je brandende pijn ervaart. Raadpleeg dan altijd je arts.

8. Verminderde Sex Drive

De oorzaak

Allerlei onderzoeken wijzen uit dat zwangere vrouwen gek zijn op seks.

Je vagina is beter doorbloed,

Elke aanraking voelt door de hormonen intens aan en je hebt hechtingsdrang.

Wat even vergeten wordt, is dat je door allerlei kwaaltjes en ongemakken, misschien helemaal niet zit te wachten op een stevige vrijpartij.

En dat in je eerste en derde trimester je libido meestal ver te zoeken is. Sterker nog, recent onderzoek wijst uit dat stellen tijdens een zwangerschap juist minder seks hebben dan in de rest van hun relatie.

Oorzaken van een laag libido

Geen zin in seks hebben tijdens je zwangerschap, is dus zo raar niet. Maar welke oorzaken liggen hier achter?

 • Je voelt je onaantrekkelijk en ellendig Laten we eerlijk zijn, zo’n dikke buik is niet bepaald een libido verhogend aspect van je zwangerschap. Laat staan alle kwaaltjes, zoals misselijkheid en aambeien, die erbij komen kijken.
 • Je bent bang om de baby pijn te doen Natuurlijk weet je dat seks geen kwaad kan voor je baby, maar toch is het een vreemd gevoel om seks te hebben terwijl je je baby in je buik voelt bewegen. De constante herinnering aan je zwangerschap zorgt ervoor dat je je dikke buik en baby niet even weg kan denken voor een romantische avond.
 • Je bent on-ge-loof-lijk moe Een klein mensje in je buik laten groeien is geen makkelijke klus. Jouw lichaam heeft daarom alle energie nodig om je baby te helpen ontwikkelen. Het resultaat is veel dutjes en de neiging om staand in slaap te vallen zodra je je kussen ziet.
 • Je gaat volledig op in je zwangerschap Naast alle ongemakken, is zwanger zijn ook gewoon heel mooi. Alle veranderingen, het eerste schopje: je geniet er met volle teugen van. Zoveel, dat je je partner en jullie seksleven eigenlijk uit het oog verliest.

De oplossing

Als je libido tot het nulpunt is gezakt, is het makkelijk om te denken: so what? Dat komt wel weer. Maar daar worden jij en je partner uiteindelijk niet gelukkig van.

Intiem blijven is belangrijk voor je relatie.

Wij geven 5 tips:

 • Praat met je partner. Communicatie is heel belangrijk. Zeg hoe je je voelt, laat hem uitleggen wat dat met hem doet. Blijven praten en lachen, is belangrijk. Als seks bespreekbaar is, wordt het geen groter issue dan het hoeft te zijn.
 • Zoek andere, comfortabele standjes. Als je een wat dikkere buik hebt, zijn niet alle standjes meer fijn en kan seks ook pijn doen. Verdiep je daarom eens in wat standjes waarbij je buik niet in de weg zit en je dus ook niet constant geconfronteerd wordt met je zwangerschap.
 • Geniet van elkaar zonder de daad. Als jouw libido echt gesneuveld is, zijn er genoeg andere manieren om intiem te blijven. Een uitgebreide massage. klinkt niet slecht toch? Of gezellig uit eten gaan? Seks is niet de enige manier om de vonk in jullie relatie te houden.
 • Ga zelf aan de slag. Geen zin in gefrummel aan je lijf, maar heb je wel behoefte aan seks? Masturberen is dan een goede optie. Je krikt gelijk je libido op en wie weet kun je je partner erbij betrekken. Seks hoeft niet alleen om penetratie te gaan.
 • Maak af en toe zin. Uiteindelijk is er altijd wel iets te verzinnen waarom je geen seks wilt. Maar feit blijft dat seks belangrijk is voor je relatie. Het brengt jou en je partner dichter bij elkaar, versterkt je gevoel en vermindert stress en irritaties. Laat het gemiddelde wat je voor je zwangerschap had los en ga voor de hoeveelheid seks die je wel kunt opbrengen.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als het gebrek aan seks je relatie ernstig beïnvloedt. Maar met bovenstaande tips moet je toch eea kunnen voorkomen 🙂

9. Verhoogde Sex Drive

De oorzaak

Veel vrouwen hebben de eerste 14-16 weken van de zwangerschap niet zo veel zin in seks.

Je voelt je vaak moe en misselijk en moet er niet aan denken dat er iemand aan je zit.

Na deze periode hebben veel vrouwen juist meer behoefte aan seks.

De vagina en je clitoris worden, tijdens de zwangerschap, beter doorbloed waardoor veel vrouwen geiler zijn dan anders.

Ook is er vaak meer vaginale afscheiding.

Je bent ‘natter’.

Veel vrouwen bevredigen zichzelf vaker als ze zwanger zijn. Je hebt meer zin en als je ‘s middags even gaat liggen is dit een uitgelezen moment om jezelf te bevredigen.

Daar is niets mis mee en het is zeker niet gek.

De oplossing

Is er een probleem dan? 😉

Het is over het algemeen veilig om te genieten van sex tijdens de zwangerschap. Als seks geen pijn doet bij jou doet het de baby ook geen pijn.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als je vliezen al gebroken zijn mag je geen gemeenschap meer hebben. Ook als je voortijdige weeën hebt is het niet verstandig om te gaan vrijen omdat je er dan voor kan zorgen dat de bevalling echt gaat doorzetten en dat wil je nog niet…

Aan het eind van de zwangerschap kan een potje vrijen voor weeënactiviteit zorgen.

10. Puisten als een tiener!

De oorzaak

Alweer.

De hormonen.

De oplossing

Wanneer je tijdens je zwangerschap last van acne hebt, is het belangrijk de juiste behandeling te kiezen. Voorkom daarbij schrobben of schuren. Je zwangere huid is hier te gevoelig voor. Kies daarom voor milde verzorgingsproducten. Behandel je huid altijd in overleg met een huisarts of schoonheidsspecialist.

Zeker tijdens je zwangerschap dien je voorzichtig te zijn met acnemedicatie in pil- of zalfvorm.

De natuur kan je ook een handje helpen. Ga eens lekker met je gezicht in de zon zitten. Niet te lang natuurlijk, want je moet voorzichtig zijn dat je geen zwangerschapsmasker veroorzaakt. De zon zorgt ervoor dat de puistjes snel uitdrogen, en je huid beter aanvoelt. Let wel op dat je niet te warm wordt, want dit kan schadelijk zijn voor je kindje.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Huidproblemen tijdens de zwangerschap zijn vervelend. Schrale troost is echter dat deze problemen over het algemeen verdwijnen zodra je bevallen bent van je kindje.